Ögonläkaren

Idag har Ebba och Linnea varit hos ögonläkaren på Ryhovs sjukhus i Jönköping. Vi skulle vara där vid åtta, så det var till att gå upp tidigt. Tidigt för mig är innan halv sju. T och jag gjorde oss i ordning. Gick sen in och väckte tjejerna. Två små sömndruckna brudar. Dom fick välling, sen blev det påklädning för att sen åka direkt mot Jönköping. Hoppas inte tjejerna hann bli hungriga innan lunchen idag på dagis. Dom fick ju frukost 1 timma innan dom egentligen brukar äta.

Ögonläkaren tjejerna har, är mycket trevlig och pratar så man lätt förstår vad hon menar.
Först var det Linneas tur. Hon fick göra några olika tester så läkaren kunde se Linneas ögon när hon vred på ögonen åt vänster, höger, upp och ner. Vet inte riktigt vad hon kollade efter.
Sen fick hon ögondroppar. Dropparna vidgar pupillen. Man märkte på Linnea att hon tyckte det var lite obehagligt när hon började att se suddigt. Gnällde och verkade allmänt rastlös med.
Ebba fick göra samma tester som Linnea. Men Ebba är inte lika talförd och öppen som Linnea. Så när hon skulle titta på en tvskärm med några svartvita bilder, sa hon ingenting. Hon sa heller ingenting när det visades en anka, kanin och får. Men tror hon sa att det var en kisse när den visades. Linnea sa betydligt mer. Men hon är lite mer framåt och inte lite blyg som Ebba.
Ebba tyckte det var obehagligt när hon skulle droppa i dropparna i ögat på henne. Hon slog med armen och var på väg att börja gråta. Linnea frustade lite när hon droppade i dropparna. Men sen var det inget förrän dom började verka.

Vi fick vänta ca 30 minuter innan vi fick gå in igen för att göra några fler tester. Båda tjejerna klarade det galant med.
Resultatet av mätningen visade att Linneas brytningsfel vuxit bort som det ska göra på så här unga barn. Friska som handikappade. Alla barn har brytningsfel fram till två års ålder. Det är normalt.
Ebba däremot hade lite brytningsfel kvar på vänster öga. Men det behövdes inte göras något åt nu.

Oddsen för att Linnea och Ebba ska få glasögon är rätt stor. Jag är närsynt och har brytningsfel. T har brytningsfel på ena ögat. Har man OI så är det större risk för att man kan bli närsynt och få brytningsfel. Näthinnan är tunnare och håller inte emot när ögat växer vilket gör att man får ett avlångare öga. Då får man ett brytningsfel.
Så skulle tippa på att om några år, har nog både Ebba och Linnea glasögon. Något som jag från början har räknat med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0